Cambios en el equipo directivo de Conserves Ferrer
Jordi Serra toma las riendas del departamento comercial
Serra, de 47 años, proviene del sector bancario y financiero y atesora 25 años de experiencia en todas las funciones del Área Comercial de Catalunya Caixa, siendo algunas de sus responsabilidades las de director de Banca de Particulares a nivel estatal, director Territorial de Lleida y Tarragona y director de Planificación Comercial de Barcelona y Girona.
El nuevo directivo de Conserves Ferrer es licenciado en Ciencias Empresariales (UB), diplomado en Finanzas y Dirección Bancaria (IEF), máster en Desarrollo Directivo (IDEC‐UPF) y European Financial Advisor (IEB).

L’hereu de Conserves Ferrer
-JORDI PLANAS
EL SEU COMPROMÍSés ajudar el consumidor a cuinar de forma ràpida i fàcil sense perdre la qualitat del menjar fet a casa. “Els nous estils de vida, cada vegada més dinàmics, deixen poc temps per als fogons”, explica Joan Ferrer. És el director general de Conserves Ferrer, una empresa familiar dedicada a l’alimentació, que actualment s’ha convertit en un referent nacional en l’elaboració de productes preparats. La companyia, amb seu a Santpedor, celebra aquest any el 50è aniversari amb un total de 240 referències disponibles al mercat.
Nascut a Sant Llorenç de Morunys el 1968, el Joan es va incorporar a l’empresa als 22 anys, poc després de deixar la carrera de ciències empresarials. En els seus inicis va fer tot tipus de feines. “Si vols créixer has d’estar disposat a arremangar-te la camisa, col·laborar en tot el que calgui i no posar-te cap hora de sortida”, assegura l’actual màxim responsable de Conserves Ferrer. En aquella època, la companyia facturava un milió d’euros i la comandava el seu pare, el Josep, fundador del negoci i el seu primer gerent. Amb ell al capdavant, la gestió sempre va ser molt familiar i marcada per llargues jornades laborals.
AMB L’ARRIBADA DEL Joan a la direcció, la societat va professionalitzar-se amb la creació de nous departaments més especialitzats i l’entrada de personal més específic per a cada nova tasca. Amb aquestes implementacions l’empresa va anar creixent de manera sostinguda fins que el 1995 Ferrer va decidir obrir-la a altres mercats i crear nous productes que complementessin els que ja existien. “Llavors produíem conserves de bolets i tòfones, però era un mercat que se’ns estava quedant petit amb el nou rumb de la companyia”, afirma l’artífex del canvi. En línia amb la seva mentalitat emprenedora, ja tenia clar quan va començar que “si no s’arrisca i es prova, no s’avança”. Decidit a tirar endavant, va passar a fabricar tomàquet sofregit, salses, cremes i altres productes en conserva que ben aviat van atorgar-li més dimensió i presència en els diferents canals de distribució.
Al llarg d’aquests anys no tots els productes que ha posat a disposició del client han funcionat. No posa exemples, però reconeix que han errat en diverses ocasions i que han hagut de retirar més d’un article del mercat. “En una empresa d’èxit també hi ha molts fracassos”, assegura. En aquest sentit, considera que és fonamental intuir cap on va el mercat i ser flexible per avançar-s’hi. I insisteix: “Si t’equivoques, el més important és saber rectificar i tirar endavant”. Actualment la companyia està abocada a la producció de menjars preparats totalment elaborats i de refrigerats. Han creat, entre d’altres, productes com pizzes, sopes i paelles, que segons Ferrer van destinats a facilitar el dia a dia dels joves posant-los al seu abast una alimentació ràpida i de qualitat. “Ja sigui per falta de temps o per algun altre motiu, els consumidors reclamen que anem en aquesta línia”, exposa. Implicat en aquesta aventura, avança que trauran una gamma d’hummus en els pròxims dies i una línia de cinc varietats de gaspatxo de cara a l’any que ve.
LA CRISI VISCUDA els últims anys ha frenat l’evolució de la companyia. No obstant, el Joan mai no s’ha plantejat sortir al mercat amb productes de marca blanca com a recurs per incentivar el consum. “S’ha produït un important transvasament cap a la compra d’articles a preus baixos”, reconeix, però ell ha decidit mantenir-se inflexible i contrarestar-ho amb una oferta innovadora que sigui atractiva per al consumidor. “El nostre producte no és de primera necessitat, és totalment prescindible”, declara. Té clar que el client el compra per impuls i vol estimular-lo aportant qualitat, a preu assequible, com a principal element de valor afegit i distinció. D’altra banda, tampoc s’ha plantejat obrir botigues pròpies per comercialitzar el seu gènere. “Els empresaris ens hem de dedicar a desenvolupar la feina que sabem fer”, manifesta en clara referència a la seva inexperiència en aquest camp del comerç. Està convençut que els resultats que obtindrien amb aquesta iniciativa serien pitjors als que tenen amb l’actual canal de distribució, enfocat a la venda en supermercats i botigues tradicionals.
Després de 50 anys, Conserves Ferrer factura 15 milions d’euros i té una plantilla de 85 treballadors. Ben posicionada a Catalunya, amb productes líders del mercat, com la salsa de calçots, la companyia aposta ara per la internacionalització. De moment exporta el 15% de les vendes: “El bon moment de la cuina catalana i espanyola ens empeny a augmentar aquesta xifra”, apunta. Amb dos centres de producció repartits en territori català -Santpedor i Esparreguera- i espanyol -Majadahonda-, el director de l’empresa també s’inclina per augmentar les vendes a tota la Península. Per aconseguir-ho, a part de crear noves línies de producció, va adquirir el 2013 la societat Sandral, especialitzada en fruita seca i aperitius. “És un camp que no tocàvem i que esperem que ens ajudi a continuar creixent en el futur”, conclou l’empresari.
http://www.ara.cat/premium/suplements/emprenem/Lhereu-Conserves-Ferrer_0_1211878824.html
Conserves Ferrer, una empresa sensible amb la malaltia celíaca
El 90% dels més de 200 productes de la companyia no contenen gluten
Què tenen en comú la Salsa Calçots, el Tomàquet Sofregit Casolà o el Variat de Bolets de Conserves Ferrer? Entre altres coses, que són productes aptes per a celíacs. L’empresa familiar d’alimentació amb seu a Santpedor (Bages) disposa d’un catàleg amb més de 200 referències, de les quals un 90% no contenen gluten. En un moment en què el consumidor ha començat a valorar l’absència de gluten com un tret positiu i diferencial, Conserves Ferrer reivindica el seu propi valor afegit.
“No som una empresa especialitzada en productes per a celíacs, ni busquem ser-ho, però sí que ens esforcem perquè, en la mesura del possible, els nostres productes no continguin gluten”, explica Joan Ferrer, director de la companyia. “Tal com dic, més que una voluntat d’especialització, es tracta de ser sensibles al problema de les al·lèrgies i les intoleràncies, i per això el nostre Departament d’i+D treballa perquè les nostres referències siguin aptes per a la majoria de persones i de dietes”, afegeix.
A banda d’això, Conserves Ferrer és especialment curosa amb el col·lectiu de celíacs en l’etiquetatge dels seus productes i disposa d’un símbol propi de “Sense gluten” que inclou diligentment en el disseny de les seves etiquetes i packagings.
A l’esquerra, Joan Ferrer, director de Conserves Ferrer i, a la dreta, les instal·lacions a Santpedor
Col·laboració amb entitats de celíacs
Durant l’últim any, l’empresa familiar ha col·laborat en diverses accions de màrqueting online amb les principals entitats de celíacs de Catalunya i Espanya, l’Associació Celíacs de Catalunya i la Federación de Asociaciones de Celíacos de España (FACE). En ambdós casos, companyia i associacions han proposat conjuntament idees de receptes sense gluten cuinades amb “productes Ferrer”.
Conserves Ferrer acaba de llançar al mercat una nova gamma de Brous amb Sofregit per a cuinar paelles i arrossos que consta de cinc productes, tots ells sense gluten: per a Arròs Caldós de Llamàntol, per a Paella Marinera, per a Fideuà Marinera, per a Arròs Negre i per a Paella de Carn.
http://www.regio7.cat/especials/celiacs/2015/06/conserves-ferrer-empresa-sensible-amb-malaltia-celiaca-n725_32_20999.html
Ferrer apuesta al doble
- La empresa de conservas entra en refrigerados y potencia la exportación para crecer
- La empresa de Santpedor factura 15 millones y se ha propuesto llegar a 30 en tres años

Conserves Ferrer, de Santpedor, empezó vendiendo setas, luego salsas de tomate, romesco, de calçots; luego sopas, caldos y cremas, arroces en lata… Y ahora acaba de dar el salto para ampliar su presencia en el supermercado: además de ocupar estanterías en el lineal de la alimentación seca, quiere estar también en las neveras, con cremas y platos preparados refrigerados como canelones, salsas para pasta o pizzas. “El mercado va hacia la conveniencia y hacia los productos saludables“, explica Joan Ferrer, director general de la empresa.
Ferrer prevé facturar este año 15 millones de euros, asegura Joan Ferrer. Y aunque dice que “cuando haces planes a largo plazo, nunca se cumplen”, con la ampliación de gama y de productos Ferrer persigue en tres años doblar el tamaño de la empresa: “Estamos preparados para hacerlo”.
La empresa, que emplea a un centenar de personas, concentra la mayor parte de sus ventas en Catalunya, y ahora exporta alrededor del 15%: el objetivo es alcanzar el 25%. “En el extranjero nos ayuda vender producto conocido acabado, como el gazpacho, pero también adaptamos recetas a los sabores locales”. Los mercados estratégicos están en el norte de Europa, pero también en Estados Unidos, México, “y estamos entrando en Japón”.
Hace unos meses, Conserves Ferrer compró la empresa Sandral, de Esparreguera y especializada en frutos secos y aperitivos, que ahora comercializa con ambas marcas, Ferrer y Sandral. Sin embargo, para el producto refrigerado, la empresa priorizará las alianzas con terceros para desarrollar producto.
Conserves Ferrer cumplirá pronto los cincuenta años desde que Josep Ferrer empezó con un negocio de conservas de trufas en Sant Llorens de Morunys. Amplió con las conservas de setas, en los ochenta se trasladó a Santpedor y abrió una fábrica de conservas en Extremadura.
Joan Ferrer se incorporó hacia 1991, cuando la empresa facturaba poco más de 1 millón de euros. “El nuestro es un caso curioso de relevo generacional. Empezamos a profesionalizar, mi padre lo veía diferente, y fue valiente: se apartó”. “Tomamos el camino de la innovación, creamos un departamento comercial y eso exige mucho: lo tienes que alimentar de innovaciones, y entras en una rueda positiva”.
“Ahora es una empresa diferente, hemos crecido. Pero antes esto era un negocio pequeño”. Ferrer ha fichado a su hermano Josep, ingeniero con carrera en multinacional y que ahora es “el director financiero y un puntal de la empresa”.
http://www.lavanguardia.com/economia/emprendedores/20131209/54395316005/emprendedores-ferrer-apuesta-doble.html